ایتالیا: ماسک نقشی در آزادی خبرنگار ایتالیایی در ایران نداشت
«آنتونیو تایانی» وزیر خارجه ایتالیا روز جمعه اعلام کرد «ایلان ماسک» در مذاکرات میان رم و تهران برای آزادی «چچیلیا سالا» خبرنگار ایتالیایی از ایران هیچ نقشی نداشته است
ایسنا/خراسان رضوی هوش مصنوعی ابزار مکمل یادگیری است اما به تنهایی موجب یادگیری نمی شود.
مریم رادفر، استاد زبان انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد و استاد مدعو دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) در گفت وگو با ایسنا در مورد تحولات هوش مصنوعی در حوزه ترجمه اظهار کرد: هوش مصنوعی نسبت به مترجم انسانی، پردازش بسیار سریع تری دارد؛ ما در روند ترجمه با رمزگشایی متن مبدا و رمزگذاری در زبان مقصد سروکار داریم، این پردازش در 2 زبان، از طریق هوش مصنوعی سریع تر رخ می دهد اما ممکن است در پردازش هوش مصنوعی، نقص ها و محدودیت هایی وجود داشته باشد.
ترجمه متون ادبی و متون تخصصی، نیازمند دقت و خلاقیت بیشتر مترجم است و در ترجمه های فرهنگی نیز مترجم باید درک بیشتری از فرهنگ زبان مبدا و مقصد داشته باشد که در حال حاضر هوش مصنوعی نمی تواند در این موارد ترجمه دقیق و صحیحی ارائه دهد که البته به نظر من، آینده هوش مصنوعی از این که اکنون مشاهده می شود بهتر و چشمگیرتر خواهد شد و ممکن است اشکال های نرم افزاری خود در زمان ترجمه را رفع کند و حتی ممکن است در ترجمه ادبی خیلی درخشان عمل کند.
دانشجوی دکتری رشته مدیریت آموزش عالی گفت: ساختار زبان انگلیسی با زبان فارسی متفاوت است به عنوان مثال در زبان فارسی فعل در آخر جمله اما در زبان انگلیسی فعل بعد از فاعل آورده می شود که این ساختارهای متفاوت باید برای هوش مصنوعی قابل شناسایی باشد و زمانی که چنین مواردی در هوش مصنوعی قابل درک نباشد قطعا مترجم انسانی از ماشین مترجم بهتر عمل خواهد کرد.
وی افزود: با پیشرفت هوش مصنوعی نسبت به وضعیت کنونی اش در حوزه ترجمه، تهدیدی برای بازار ترجمه خواهد بود زیرا نرخ ترجمه بالاست، البته این نرخ باید بالا باشد چون مترجم وقت خود را صرف ترجمه می کند همچنین برای کار ترجمه انرژی می گذارد بنابراین باید هزینه قابل قبولی متناسب با زحمت خود دریافت کند اما آیا نگاه مردم نیز همین است؟ وقتی فردی سفارش ترجمه می دهد و نرخ بر اساس ویژگی های آنکه تخصصی یا ... هست برآورد می شود به دنبال ابزاری برای ترجمه خواهد بود و با جستجوی خیلی ساده متوجه می شود که هوش مصنوعی به راحتی مطلب را بدون پرداخت هزینه چشمگیری ترجمه می کند و به همین دلیل هوش مصنوعی تهدیدی برای مترجمان خواهد بود مگر متونی که نیازمند تاییدیه و مجوز هستند.
رادفر خاطرنشان کرد: مترجم انسانی با توجه به ویژگی متن و همچنین داشتن دانش کافی از زبان منبع و مقصد، خلاقانه، ادبی تر و تخصصی تر ترجمه می کند که شاید هوش مصنوعی از این ویژگی ها برخوردار نباشد زیرا مهارت انسان با مهارت ماشین تفاوت هایی دارد اما ممکن است که با سرعت کنونی پیشرفت هوش مصنوعی، روزی شاهد ترجمه های بهتر از ترجمه های انسانی باشیم.
وی در خصوص یادگیری دانشجویان با این ابزار پیشرفته بیان کرد: هوش مصنوعی ابزار مکمل یادگیری است یعنی به تنهایی موجب یادگیری نمی شود و در واقع مجموعه ای است که تکنیک و راهکارها به دانشجو ارائه می دهد که می تواند با توجه به آنها ترجمه بهتری انجام دهد و این مختص دانشجویان گروه زبان نیست بلکه در هر آموزشی می توانیم به عنوان ابزاری کاربردی و مکمل به هوش مصنوعی نگاه کنیم زیرا در دنیای امروز نمی توانیم نقش فناوری را در همه موارد نادیده بگیریم.
رادفر در مورد جایگاه کنونی دانشگاه در حوزه هوش مصنوعی در بخش آموزش دانشجویان گفت: در دانشگاه هایی که تدریس می کنم به این حوزه تقریبا ضعیف نگاه شده است خیلی از دانشگاه های جهان از هوش مصنوعی و قابلیت ها و کاربرد آن برای دانشجویان استفاده می کنند و نیاز است که این فناوری در دانشگاه های ما نیز معرفی شود تا دانشجویان از آن به عنوان ابزاری سودمند، استفاده هوشمندانه داشته باشند.
به دانشجویان توصیه می کنم که هوش مصنوعی را تهدید فرض نکنند بلکه هوش مصنوعی فرصت و ابزاری مکمل در یادگیری است البته نباید استفاده تنها از هوش مصنوعی را در حوزه یادگیری کافی بدانند، لازم است اما کافی نیست. در کنار اینکه از هوش مصنوعی استفاده می کنند یادگیری ها و تکنیک های سنتی را نیز فراگیرند تا در مسیر یادگیری موفق شوند.
انتهای پیام
{{name}}
{{content}}